De zoutbaden, waar vroeger kazen in werden gepekeld, worden straks onderdeel van een freerunning-parcours en een interactief trapveldje. Stichting De Kaasfabriek krijgt daarvoor een forse subsidie, liefst 100.000 euro komt er beschikbaar uit de zogeheten LEADER-subsidiepot. Dit is een Europese subsidie die wordt aangewend voor plattelandsontwikkeling.

„In het ontwerp voor het plein was de uitdrukkelijke wens om de zoutbaden, cultuurhistorisch erfgoed, te behouden. Daarop zijn wij gaan nadenken wat we ervan kunnen maken”, zegt Martin Verbeek, voorzitter van Stichting de Kaasfabriek. „Speeltoestellenfabrikant Yalp uit Goor kwam met het idee om het onderdeel te laten zijn van een freerunning-parcours. Freerunning is een sport waarbij kinderen allerlei capriolen uit kunnen halen op obstakels. Daarnaast komt een trapveldje met elektronische elementen, waaronder doeltjes die de score bijhouden.”

Leader

Leader financiert de helft van het project, voor de andere helft moeten andere geldbronnen aangeboord worden. „We kijken naar fondsen, hopen op donaties. Dat wordt nog een hele opgave”, zegt Verbeek.

En ondertussen staan de ontwikkelingen bij de verhuur van commerciële ruimtes op het Kaasplein niet stil. Fotostudio Markelo, een samenwerking tussen Markelose fotografen Marjan Nooteboom en Marian Waanders, betrekt een van de voormalige ‘koelunits’ ter grootte van 100 vierkante meter. Daar wordt een studio ingericht, er komt een ontvangstruimte en er worden werkplekken voor beide fotografen ingericht.

Fotostudio Markelo is de tweede die zich vestigt op het Kaasplein, eerder gaf de bibliotheek al aan van het Beaufortplein naar het Kaasplein te gaan verhuizen. Ook voor de overige ruimtes is interesse, zegt Verbeek. „We zijn in gesprek met vijf partijen die serieuze plannen hebben. Daar kan ik lopende de gesprekken nog niet te veel over zeggen. Ik verwacht voor de zomer dat de invulling van alle ruimtes in grote lijnen bekend is.”

Horecagelegenheid

In de wandelgangen wordt gesproken over een horecagelegenheid in de ruimte op de hoek, maar Verbeek kan daar nog geen uitsluitsel over geven. Bibliotheekdirecteur René Siteur zei eerder daar een leestafel van de bibliotheek neer te willen zetten.

n In de Kaasfabriek is in totaal 1500 vierkante meter te huur. De ruimten kunnen voor maximaal tien jaar worden gehuurd. Het is de bedoeling dat eind dit jaar de eerste huurders intrek nemen in het complex in het hart van het dorp.

Artikel door Jantien Bussink, Tubantia 5 maart 2019