Als de weersdeskundigen het bij het rechte eind hebben, kunnen we dit weekend en begin volgende week genieten van een winters decor. Voor veel mensen reden om naast de handschoenen en de snowboots ook de slee, schaatsen en de sneeuwschuiver op te gaan zoeken. Natuurlijk worden er ook heel veel winterse plaatjes vastgelegd! Het is tenslotte uniek, niet élke winter krijgen we te maken met zo’n mooie witte ‘deken’.

Ga jij dit weekend op pad met je camera of smartphone? Wij hebben hieronder een aantal leuke tips voor jullie verzameld, zodat jullie ook met geweldige winterfoto’s thuis kunnen komen:

Met volle accu op pad

Zorg in ieder geval dat je de accu’s volgeladen hebt en neem voor de smartphone een extra powerpack mee! De kou zorgt ervoor dat accu’s, sneller dan normaal leeglopen.

Warme kleding

Trek zelf warme kleding aan en neem bij voorkeur handschoenen mee, waarbij je toch je vingertoppen kunt gebruiken. Dus geen dikke warme wanten. Je camera bedienen met wanten aan, vinden wij echt niet te doen!

Bescherm je camera

De meeste camera’s kunnen tegenwoordig gelukkig wel tegen een klein beetje vocht, kou en sneeuw. Toch is het beter dit zoveel mogelijk te voorkomen. Neem daarom een plastic zak mee om je camera te beschermen of houd de camera onder je jas als je hem even niet gebruikt (bijkomend voordeel is dat de accu ook langer meegaat). Met een microvezeldoekje kun je gesmolten sneeuw nog snel wegpoetsen. Laat de camera bij thuiskomst even ‘bijkomen’ op bijvoorbeeld de tafel of de kast, zodat het restant ‘vocht’ kan verdampen.

Sneeuwvlokken

Ga je fotograferen, wacht liever tot het sneeuwen gestopt is. Sta je te trappelen van ongeduld en kun je echt niet meer wachten? Zet je flitslicht uit, anders zie je enkel overbelichtte sneeuwvlokjes…

Compositie en onderwerp

Bepaal vooraf waar en wat je wilt gaan fotograferen voordat je echt begint. Bedenk daarbij, dat ook de lucht onderdeel uitmaakt van je compositie. Dus eerst kijken, kijken, kijken. Hierdoor maak je minder foto’s, maar is het resultaat en de kwaliteit vele malen beter. Laat het plaatje zijn eigen verhaal ‘vertellen’.

Belichting

Wanneer je sneeuw wilt fotograferen, stel je je camera zo in dat je de foto net iets overbelicht. Zo wordt de sneeuw op je foto ook écht wit. Gebruik ook eens statief en als je die niet hebt, zoek dan een muurtje, boomstronk of ander plekje waarop je je camera kunt neerzetten. Een mooi onderwerp hiervoor is een sneeuwfoto’s met straatlicht…

Details

Naast mooie winterse landschappen of sneeuwpret zijn details geweldig voor de afwisseling. Laat je verrassen door de prachtige beelden, die je dit kan opleveren. Mocht de zon zich op een winterse dag laten zien? Ga eens op zoek naar die sprankelende reflecties van de zon op het sneeuwdek.

Sneeuwpret

Ga je samen met de kinderen op pad? Mensen in de sneeuw maken je beeld net een tikkie interessanter. Laat de kinderen eens wat losse sneeuw uit hun handen blazen. Fun voor de kids en het levert nog eens prachtige plaatjes op. Gegarandeerd succes!

Heb je wat aan onze tips gehad en heb je het perfecte winterplaatje gemaakt? Wij genieten graag met jullie mee! Deel je mooiste foto’s met ons op facebook en tag @fotostudiomarkelo…

Tenslotte, vergeet niet om óók te genieten van de sneeuw en kijk niet enkel door je lens naar dit bijzondere winterse weerfenomeen. Zorg dat je niet alle sneeuwpret mist!

Koning winter komt eraan! Let’s have fun…