Het internet staat bol van afbeeldingen. Niet zo gek want met elkaar bekijken we eerst de visuele beelden en gaan bij eventuele interesse pas op zoek naar een bijbehorende tekst. Niet zo gek dat er gezocht wordt naar sprekende afbeeldingen als je iets wilt aankondigen. Even googelen op het internet met de juiste term levert al een heel regiment aan hits op. Knippen, kopiëren en plakken en klaar zou je zeggen…?

Nee! De afbeeldingen die je online gevonden hebt, zijn gemaakt door mensen die er veelal hun brood mee verdienen. Het is een product van een kunstenaar of een fotograaf.  Wanneer wij als fotograaf een foto maken komt hierbij direct het auteursrecht om de hoek kijken. Elke foto die origineel/creatief is, valt namelijk direct onder het auteursrecht.

Moeten we dan op elke foto ons watermerk vastleggen? Nee, dat is niet nodig. Door het auteursrecht hoeven we als fotograaf niet, onze producten aan de ketting te leggen. Wil jij een foto gebruiken voor een publicatie, dan ligt de actie bij jou. Kun je contact leggen met de maker van het beeld omdat je weet wie het heeft gemaakt? Ja, dan kun je de vraag neerleggen. Het tegenovergestelde komt natuurlijk ook voor. Maar wat nu, als je niet weet wie die gave foto heeft gemaakt? Die foto, die jij zo graag wilt gebruiken in die frisse flyer? Helaas, dan zul je echt op zoek moeten naar een andere opvulling. Krijg je geen toestemming van de maker van het beeld en gebruik je de foto toch, riskeer je de ontvangst van een hoge factuur…

Het brood van de bakker, reken je ook af voordat je het opeet. Zo is het met een foto uiteindelijk ook. Je overlegt eerst voordat je de foto gebruikt en niet achteraf… We realiseren ons dat dit voor veel mensen geen gesneden koek is. Onkunde en geen kwade wil. Even vragen levert zeker bij ons, meer op dan snel ff kopiëren en plakken.