Lieve Hidde; met zijn mooie grote ogen. Een Hartenkind dat in ons hart zit vastgeplakt. In juni 2018 werd Hidde geboren met een hartafwijking AVSD, een chronische longaandoening en het downsyndroom. Begin november; vijf maanden na zijn geboorte worden we gebeld door de ouders met de vraag of we nog tijd hebben om foto’s te maken van hun knappe zoontje. Een dag later staat namelijk een flinke operatie aan zijn hartafwijking gepland. Natuurlijk maken we ruimte in onze agenda en maken een afspraak.

Wat volgt is een gave en gezellige shoot. Hidde is het middelpunt met z’n trotse moeder om hem heen. Nietsvermoedend maken we hier een gave serie foto’s die een kleine maand later zo enorm waardevol worden. De operatie heeft Hidde namelijk goed doorstaan maar door diverse infecties in combinatie met zijn longaandoening is de strijd voor Hidde niet meer vol te houden. Hidde overlijdt op 16 december 2018 wanneer hij net 6 maanden oud is.

De foto’s van net voor de operatie bieden troost. Worden keer op keer bekeken en krijgen een speciaal plekje. Het gezin is dankbaar dat ze toch in een opwelling hebben besloten om ons te vragen voor het maken van foto’s voordat Hidde opgenomen zou gaan worden.

Begin 2020 vertellen Marcel en Nicoline dat er in hun gezin opnieuw een kindje wordt verwacht. Een spannende periode volgt. Maar op 12 augustus worden ze opnieuw ouders van een prachtige zoon Jurre. We zien en spreken de ouders met regelmaat en in een van de gesprekken legt Nicoline haar wens bij ons op tafel. Is het mogelijk om nog een foto te maken van ons hele gezin? Marian en ik kijken elkaar aan en weten dat we dit kunnen. Niet de makkelijkste opdracht. Niet 1 die morgen al een kant en klaar resultaat gaat geven maar ja; we gaan dit doen!

Hoe vaak hebben we al niet gefotografeerd in onze studio of op locatie…. Elke keer is het anders. Telkens passen we de formule aan, aan de situatie, de vraag en het gevoel. Maar nu voelt het anders… spannend. We weten waar we naar toe willen werken. Met de foto’s van Hidde in ons achterhoofd werken we gezamenlijk lekker ontspannen aan een prachtige serie foto’s die als werkmateriaal moeten dienen voor de ultieme wens van Nicoline, Marcel en Femke; een bijzondere gezinsfoto.

We nemen het gezin mee in ons proces van bewerken zodra het kan. Als we het eens zijn bellen we Marcel en Nicoline en laten hun het resultaat voorzichtig zien. De blikken op hun gezicht geven ons meteen duidelijkheid. We zitten op de goede weg… het finetunen van deze meer dan bijzondere foto gaan we inzetten.

De foto is inmiddels afgedrukt op dibond en heeft een meer dan gave plek gekregen in de woonkamer van Marcel en Nicoline. Ons eigen fotomateriaal van Hidde verwerken in het eindresultaat is voor ons goud. De foto van het gezin vertelt op heel veel vlakken een bijzonder verhaal. Een foto met een niet uit te drukken waarde voor Marcel, Nicoline, Femke en straks als hij iets ouder is ook voor Jurre. Wat bijzonder dat we dit voor jullie mochten doen en jullie volledige vertrouwen hebben gekregen.

  • Dit bericht is uiteraard in overleg met de ouders van Hidde tot stand gekomen en gepubliceerd.