Het is vandaag dé Dag van de Fotografie! Wat onszelf betreft is het eigenlijk elke dag ‘de dag van de fotografie’, maar nu blijkt dat er dus echt een officiële dag is uitgeroepen. Op de digitale snelweg ontdek ik dat 19 augustus uitgeroepen is als Internationale Dag van de Fotografie met als doel stil te staan bij de (positieve) invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving.

Het zet ons aan het denken. Hebben we als fotograaf invloed op de samenleving? Met z’n allen lezen we eerst de koppen en de foto’s op de voorpagina van de krant, op websites, social media maar ook om ons heen bijvoorbeeld de afbeeldingen in de supermarkt en de abriposters in het bushokje trekken onze aandacht. De juiste beelden bij een krantenartikel of bericht op internet versterkt het bericht. We zijn er ons niet meteen van ons bewust maar dat het in onze huidige samenleving zo werkt is ons wel duidelijk.

Foto’s zijn herinneringen. We maken met z’n allen elke dag heel veel herinneringen. Voor hele bijzonder momenten in ons leven zoals een bruiloft, jubileum regelen we een fotograaf maar tegenwoordig wordt er steeds vaker een beroep gedaan op een fotograaf bij een geboorte of een definitief afscheid. De beelden die dan worden gemaakt zijn beelden die er toe doen.

We doen er met z’n allen aan mee. Bijna iedereen maakt wel eens( of heel vaak) foto’s met z’n smartphone. Foto’s kleuren onze dag. Door de smartphone hebben we in tegenstelling tot een aantal jaar geleden, allemaal elke dag een redelijk goede camera in onze broekzak.