Bijna tien jaar geleden kocht de gemeente Hof van Twente het terrein met de zuivelfabriek van de voormalige uitbaters van Bill’s Bar. Hierdoor kon dit gebied herontwikkeld worden, nadat het geruime tijd achter hekken had gestaan. In december 2019 kregen wij als Fotostudio Markelo, de sleutels van de hoofdingang van de fabriek. Hiermee begon het avontuur van Fotostudio Markelo op het Kaasplein in Markelo. De aannemer ging voortvarend aan de slag en maakte een eigen opgang voor ons bedrijf. De pui aan de buitenkant en een tweede pui inpandig zorgden ervoor dat we onze bedrijfsruimte met onze eigen sleutels konden betreden. Na weken van verbouwen, timmeren, schilderen en plannen uitvoeren, openden we in alle stilte Fotostudio Markelo. Corona gooide roet in het eten en maakte dat de opening er anders uitzag dan we in ons hart hadden bedacht.

Na ons volgden in 2021 de bibliotheek, Personeelsdiensten Markelo en de bruidszaak 2impressU. In 2023 werd de bovenverdieping van De Kaasfabriek Markelo toegankelijk gemaakt, en bedrijven zoals Henk Post Design & Support, HootenAnnyChange, Kreatieve Plein (Het Beaufort) en JR Events namen hun intrek in het bedrijfsverzamelgebouw. In september wordt deze groep versterkt met de komst van Mickey Slotman, die hier zijn droom gaat najagen.

Hiermee heeft het pand, tien jaar na de aankoop door de gemeente, een nieuwe invulling gekregen. Het Kaasplein in Markelo wordt nu gebruikt voor verschillende evenementen zoals bijvoorbeeld Dorpsfeest Markelo, Food Goan en de Truckrun Hof van Twente. De oude zoutbaden van de fabriek zijn omgetoverd tot een freerunparcours en een Torro-veld van Yalp, geschikt voor sport en recreatie. De jeugd speelt, voetbalt en chillt hier, terwijl het plein en de picknickbankjes veelvuldig gebruikt worden door fietsers en wandelaars die hier even een korte stop houden. Wat nog ontbreekt, is een waterplaats voor de kinderen. Wellicht kunnen we ook hiervoor de handen nog een keer ineen slaan en dit ook voor Markelo verwezenlijken.

Tien jaar zijn eigenlijk voorbijgevlogen. Gelukkig hebben we een uitgebreide serie foto’s gemaakt van de fabriek voordat de sloophamer een deel van het pand tegen de vlakte sloeg. Foto’s die, hoe kort geleden ook, de herinnering levend houden.